Voskresnaia_Shkola_ua

Жити — Богові служити. (Про ангельське й рівноангельське служіння)

Додаток до «Церковної православної газети». Випуск № 5

(для дітей 10–12 років)

Мета уроку: продовжити знайомство з феноменом «духовне життя», його складовими. На прикладі Ангелів (духовних істот, які служать Господеві) показати їхні духовні якості, ставлення до Бога і людей. Також засвідчити необхідність духовного вдосконалення людей за прикладом самих Ангелів. Розкрити духовний зміст поняття «преподобний» (як рівноангельського служіння святих отців), а також подвигів людей, що живуть за Божими законами.

 Методичне забезпечення: роздавальний матеріал на картках, ікона Собору Архангела Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, фільм або слайд-фільм про Ангелів та їхній духовний подвиг, ікони преподобних отців Києво-Печерських, «Києво-Печерський Патерик» або інші збірки житій святих отців. На дошці розмістити (написати) девіз уроку: «Віра є причиною доброї волі та благих справ».

 Хід уроку

Організаційний момент — 3 хвилини.

Активізація опорних знань — 7–10 хвилин.

 Слово вчителя:

В істинно віруючій людині живе Христос… Тому така людина здатна бути доброчесною, тобто робити добрі (богоугодні) вчинки й справи.

«А хіба може бути інакше?» — запитаєте ви.

Звичайно, багато хто (і невіруючі теж) роблять добрі справи. Людина (за своєю богоподібністю) здатна бути доброю, але ця «добра частина» часто схиблює, оскільки не має опори. Для християн опорою є віра в допомогу Бога та Його Божих сил.

Як же відрізнити істинно добрі вчинки від «умовно добрих», а насправді лихих?

Давайте поміркуємо над цим протиріччям: як може добрий вчинок бути недобрим? Як визначити «правильність» доброго вчинку?

(Міркування дітей на цю тему можна спрогнозувати, якщо правильно задати основ­ний напрям догматичного посилання. За словами святителя Амвросія Медіоланського, віра є причиною доброї волі та благих справ. А протоієрей Стефан Остроумов у своєму «Моральному богослов’ї для мирян» написав: «В істинно віруючому живе Христос, Христовий настрій; його духовний хліб — творити волю Божу» (див.: Єф. 3: 16–17; Ін. 4: 34; 14: 23). Тож усі ті наші справи, що суперечать волі Божій, є прояв не доброго, а злого. Попросіть дітей навести приклади «видимо добрих» справ (які є добрими в розумінні невіруючих людей).

Також можна розглянути уривок молитви з ранкового правила:

Сподоби мя, Господи, ныне возлюбити Тя, якоже возлюбих иногда той самый грех; и паки поработати тебе без лености тощно, якоже поработах прежде сатане льстивому. Наипаче же поработаю Тебе, Господу и Богу моему Иисусу Христу, во вся дни живота моего, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 Новий матеріал — 30 хвилин.

Слово вчителя:

Тема нашого уроку: «Жити — Богові служити» (про ангельське й рівноангельське служіння).

Ми з вами ознайомимося із вченням Православної Церкви про Ангелів, їхню ієрархію, довідаємося про виникнення свята, присвяченого їм, про їхнє служіння Богові, а також розкриємо для себе поняття «служити Богові». Крім того, дізнаємося, як служили святі, чий подвиг можна назвати рівноангельським.

 ЗАВДАННЯ 1. ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ СВЯТА АНГЕЛЬСЬКИМ СИЛАМ

(Це завдання, як варіант, можна роздати на картках дітям для їхнього самостійного прочитання і роботи з текстом.)

Святкування Собору Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних встановлене на початку IV ст. на Помісному Лаодикійському Соборі, що пройшов за кілька років до І Вселенського Собору. Лаодикійський Собор 35-м правилом засудив і відкинув єретичне поклоніння Ангелам як творцям і правителям світу й утвердив православне їхнє шанування. Святкується цей день у листопаді — дев’ятому місяці від березня (з якого у давнину починався рік) — відповідно до числа дев’яти чинів ангельських. Восьмий же день місяця вказує на майбутній Собор усіх Сил Небесних у день Страшного суду Божого, який святі отці називають «днем восьмим», коли після віку сього, що рахується седмицями днів, прийде Син Людський у славі Своїй й усі святі Ангели з Ним (Мф. 25: 31).

Читайте далі у друкованому вигляді № 21 (367) листопад 2014 с. 13

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.