ЯК ПРАВОСЛАВНИМ ЗУСТРІЧАТИ НОВИЙ РІК?

Черговим гостем Клубу «Душевна культура», що зібрався 20 грудня в галереї «Соборна», став відомий місіонер і письменник протоієрей Андрій Ткачов.

Формальним приводом для зустрічі послужила презентація його нової книги «У присутності Бога». Але отець Андрій говорив не стільки про себе та свою творчість, скільки про те, що хвилює кожного православного, особливо в період Різдвяного посту.
Як сучасному християнину навчитися жити одночасно у двох світах — духовному і світському? Протоієрей Андрій Ткачов вважає, що, з одного боку, необхідно знайти ту грань, що не дозволить постійно таврувати увесь світ і все, що в ньому є, а з іншого — не дасть загрузнути в його спокусах та гріхах. За його словами, сьогодні кожен православний має зрозуміти, що наші друзі — це хороші книги, фільми, високе мистецтво і глибока музика. Людина, яка виховала таким чином свій смак, відчуватиме огиду до спокус сучасного суспільства та його масової культури. Кульмінацією виступу київського місіонера стала відповідь на питання, яке наприкінці року не дає спокою багатьом православним: «Як зустрічати Новий рік?». Отець Андрій радить, наприклад, порозмірковувати напередодні Нового року над прит­чею про безплідну смоковницю (див.: Лк. 13: 6—9). «Це все, що нам слід знати про Новий рік, — каже він. — Кожна людина є безплідною смоківницею, і Бог Отець може зрубати нас будь-якої секунди. Але Син як Заступнник і Первосвященик каже Отцеві: “Потерпи ще цю людину цей рік”. Можна здогадуватися, що якщо ти не приносиш Богу добрих плодів сам, то чекай скорбот. Тебе принизять, тобто, як безплідну смоковницю “обкладуть гноєм”». Кожен новий рік — це примноження милості Божої над людиною. Тому найкраще бажання цього дня — оновитися, очиститися, виправитися і навчитися працювати на ниві Господній. Під страхом того, що будеш зрубаний, як непотрібний, і звільниш місце під сонцем для іншого дерева. Це правильний спосіб думок для того, хто вступає у новий рік, підсумовує отець Андрій. «Якщо ви не лягли спати, — рекомендує священик, — то о 12‑й годині прочитайте “Отче наш” і подякуйте “Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі!” всією родиною, хто не спить. А далі — “Господи, слава Тобі. Ось ми прожили ще один рік. Що злого зробили, прости нас. Благослови новий рік благості Твоєї, навчи творити волю Твою, бо Ти єси Бог наш. Амінь”». «Цьогоріч православні християни мають можливість зустріти Новий рік у храмі. Це багаторічна благочестива православна традиція. І тепер вона досить актуальна, адже новорічна ніч нині припадає із суботи на неділю, — розповідає в інтерв’ю для сайта “Православіє в Україні” протоієрей Георгій Коваленко, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ. — Я думаю, що благодаттю Божою, недільним Богослужінням це свято освятиться і виглядатиме по‑іншому. Уже не буде потреби у пустих веселощах, салютах на площі чи сидінні перед екраном телевізора, адже це — несправжнє». У суспільстві давно ввійшло в моду дарувати на Новий рік східні сувеніри-символи (наприклад, 2012 рік за китайським календарем — рік дракона). Але для християн це є забобонами. «Дракон у християнській традиції — образ зла. А в нас є образ перемоги над цим злом — святий великомученик Георгій, який перемагає дракона (змія)», — каже отець Георгій і пропонує на противагу забобонній традиції дарувати у ці новорічні свята іконочки із зображенням святого Георгія Побідоносця.

Олег Карпенко

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.