ЯК ДОПОМОГТИ БАТЬКАМ ХВОРОЇ ДИТИНИ ПЕРЕНЕСТИ БІДУ?

o_sergiy_uwikЗа духовною порадою, як допомогти батькам хворої дитини перенести цю біду, ми звернулися до протоієрея Сергія Ющика, першого проректора КДА, батька трьох дітей.

— Отче Сергію, що Ви могли б порадити батькам, у яких хворіють діти, і як можна підтримати їх у настільки важкій ситуації?

— Безумовно, хвороба дітей — важка рана для серця батьків. Коли бачиш страждання своєї дитини, своєї кровинки, то важко не почати звинувачувати в цьому всіх і все. Однак ремствування не принесе полегшення. Навпаки, в такому разі потрібно просити Господа про допомогу в біді, як просив про це батько біснуватого хлопця. У такий час особливо необхідна «довіра» до Свого Творця.

Якщо дитина захворіла, насамперед потрібно звернутися до фахівців — лікарів. Ще древні аскети казали, що як священик є лікар душі, так і для тіла повинен бути лікар. Потім слід поставити собі запитання, не «чому це сталося?» — і перекласти провину на когось, а задуматися, «чому так сталося?», тобто через що, й що саме ми зробили не так, як слід.

— Виходить, що винуватцями хвороби дитини є батьки?

— Дуже часто від дорослих до дітей передаються деякі генетично закладені хвороби. Таке відбувається і в духовній сфері, яка безпосередньо впливає на тіло. Розглянемо первородний гріх: Адам і Єва згрішили, це був їхній неправильний вчинок, але наслідки (смертність, хвороби) стосуються всіх. Так і батьки, якщо ведуть неправедне життя, через хворобу дітей можуть отримувати напоумлення від Бога, ніби сигнал про те, що потрібно щось змінити у своєму житті.

— Інакше кажучи, діти — це «співучасники спокутування гріха батьків»?

— Хвора дитина допомагає батькам переглянути своє життя і знайти нові орієнтири й цілі. Скільки є випадків, коли хвороба дитини кардинально змінювала життя людей: з’єд­нувала сім’ї, повертала на шлях істинний заблукалих. Тому лише старанна й гаряча молитва в поєднанні з вірою та надією може зміцнити батьків у такій ситуації.

— А кому зі святих слід молитися, якщо хворіють діти?

— У першу чергу ми звертаємося до Бога, просячи Його милості й допомоги. У нас прижився звичай молитися якомусь конкретному святому в тих чи інших випадках — молитися треба всім святим. Коли ми просимо наших близьких помолитися про себе або, навпаки, молимося про них, ми ж не виділяємо, за кого варто, а за кого не варто молитися. Для нас усі важливі. Так і всі святі моляться про нас і наші біди, щоб Господь змилувався. Інша річ, коли ми пов’язуємо того чи іншого святого з певною ситуацією, про вирішення якої просимо, знаючи, що він сам пережив її. Так, ми звертаємося до святої Софії, молячись про дітей і знаючи, що саме їй довелося побачити муки і смерть своїх дітей, не втративши при цьому віру. Також ми молимося про сімейне благополуччя святим Петру і Февронії, які показали приклад християнського шлюбу. І треба не забувати головного — ми молимося Богу за посередництва та особливого заступництва святих.

 

— Чому навіть у разі дуже важкої хвороби дитини не можна звертатися по допомогу до т. зв. цілителів, народних знахарів?

— Слід розуміти, що Церква має певну думку щодо лікування такого роду: сила, за допомогою якої ці люди «допомагають» іншим, не є даною від Бога благодаттю, що зцілює людські хвороби. Тому якщо батьки звернуться до знахарки, то дуже мала ймовірність того, що вона зможе їм чимось допомогти. Коли батьки приходять до таких служителів темряви, дитині може стати ще гірше, як тілесно, так і духовно.

— Як поводитися батькам, коли захворюють їхні діти?

— Коли дитина захворює, то вона особливо потребує турботи, підтримки й любові батьків. І, навіть якщо дитина тяжко хвора, батькам потрібно зібратися із силами й дати дитині надію. Не можна показувати, що ви засмучені тим, що трапилося. Діти дуже чутливі й одразу побачать, якщо ви будете песимістично налаштовані. Не дарма кажуть: «За вірою вашою буде дано вам». Тому втрачати віру ніяк не можна. Завжди потрібно сподіватися на чудо, ні на мить не сумніваючись у любові нашого Творця. Звертайтеся до Нього, Він чує кожне ваше слово, кожне прохання; пам’ятайте, що все в Його руках. Господь Своїх чад не залишає.

Бесіду вів Іван Квашнін,
студент КДА

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.