«У ПОТІ ТВОГО ЛИЦЯ БУДЕШ ЇСТИ ХЛІБ»

Промислом Божим праця з’явилася у житті людини разом зі створенням самої людини. У книзі Буття сказано: і взяв Господь Бог людину, [яку створив,] і оселив її в саду Едемському, щоб обробляти його й оберігати його (Бут 2: 15).

Таким чином, праця — найважливіший спосіб самореалізації людини як богоподібної особистості. Першим Божим трудовим дорученням Адаму ще в раю було назвати всіх живих істот, створених Творцем. У цьому діянні Адам показав себе співтворцем Бога, справжнім царем природи, який веде її та себе до Свого Творця, в чому, власне, й полягає сенс будь-якої людської праці.
Можна вважати, що праця з обробітку землі в раю не була виснажливою. Земля підкорялася волі Божій і легко давала нашим прабатькам усе необхідне для життя, бо вони являли собою образ Божий. Але після гріхопадіння праця для людини стала важкою, а іноді небезпечною. Сумно звучать Божі слова Адаму: за те, що ти послухав голос жінки твоєї і їв від дерева, про яке Я заповідав тобі, сказавши: не їж від нього, проклята земля через тебе; у скорботі будеш їсти від неї в усі дні життя твого; терня й осот буде родити вона тобі; і ти будеш їсти польову траву; у поті лиця твого будеш їсти хліб, доки не повернешся в землю, з якої ти взятий, бо порох ти і до пороху повернешся (Бут. 3: 17–19).
Через гріх прабатьків землю надалі потрібно було старанно обробляти, удобрювати, поливати. Зусилля Адама не завжди увінчувалися очікуваним врожаєм. Він боровся зі стихіями: спекою і холодом, посухою, бур’янами, терпляче і в поті лиця добуваючи свій хліб. Так справдилися над ним слова люблячого і справедливого Божественного Владики, Якого він не послухався.
А повчальні слова Господа: у поті лиця твого будеш їсти хліб — актуальні і для нашого праотця, і для нас. Вони означають благословенну Богом, часто нелегку, але таку життєво необхідну для нашого благополуччя працю.
Віктор Науменко

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.