ПРИТЧА ПРО ВІДПОЧИНОК

Святе Письмо не тільки говорить про необхідність праці для людини, а й визначає її ритм. Четверта заповідь, що дана Богом пророку Мойсею на Синайській горі, говорить: пам’ятай день суботній, щоб святити його; шість днів працюй і виконуй [у них] усякі справи твої, а день сьомий — субота Господу, Богу твоєму: не роби в цей день ніякої справи ні ти, ні син твій, ні дочка твоя, ні раб твій, ні рабиня твоя, ні… худоба твоя, ні прибулець, який в оселях твоїх (Вих. 20: 8—10). Ось що пише про це святитель Миколай Сербський:

«Шість днів працюй і виконуй… усякі справи твої, а день сьомий — субота Господу, Богу твоєму. Це означає: шість днів творив Творець, а на сьомий день спочивав від праць Своїх. Шість днів тимчасові, суєтні й недовговічні, а сьомий — вічний, мирним і довговічний. Створенням світу Господь Бог увійшов у час, але не вийшов із вічності. Тайна ця велика (Єф. 5: 32), і про неї належить більше мислити, ніж говорити, бо вона доступна не кожному, але лише Божим обранцям. Обранці Божі, перебуваючи тілом у часі, духом своїм піднімаються до вершини світу, де вічний мир і блаженство. А ти, брате, працюй і відпочивай. Працюй, бо і Господь Бог трудився; відпочивай, бо і Господь відпочивав. А праця твоя нехай буде творчою, бо ти дитя Творця. Не руйнуй, але твори!
Вважай свою працю співпрацею з Богом. Так ти не станеш творити зло, але лише добро. На початку кожної справи подумай, став би Господь робити це? Адже, зазвичай, усе творить Господь, а ми лише допомагаємо Йому.

Усі творіння Божі трудяться невпинно. Нехай це додасть тобі сил у твоїй праці. Прокинувшись рано-вранці, поглянь, сонце вже багато зробило, і не тільки сонце, а й вода, і повітря, і рослини, і тварини. Твоє неробство буде образою світу і гріхом перед Богом. Твоє серце й легені трудяться день і ніч. Чому б не попрацювати і твоїм рукам? І нирки твої працюють день і ніч. Чому б не попрацювати і твоєму мозку? Зірки безупинно мчать просторами всесвіту, швидше, ніж кінь у галопі. То чому ти віддаєшся неробству й лінощам? <…>

А коли трудишся, не шукай у праці лише прибуток, користь і успіх. Краще знайди у своїй роботі красу й насолоду, яку дарує сама праця. За один стілець, який змайструє столяр, він може отримати десять динар, чи п’ятдесят, чи сто. Але краса виробу й насолода від роботи, що їх відчуває майстер, натхненно стругаючи, склеюючи та поліруючи дерево, не окупається нічим. Ця насолода нагадує те найвище задоволення, яке пережив Господь при створенні світу, коли Він натхненно “стругав, склеював і полірував” його. Весь Божий світ міг би мати свою певну ціну й міг би окупитися, проте краса його і насолода Творця при Створенні світу не має ціни.

Знай, що ти принижуєш свою працю, якщо думаєш лише про матеріальну вигоду від неї. Знай, що така праця не дається людині, не вдасться їй, не принесе їй очікуваного прибутку. І дерево сердитиметься на тебе і чинитиме опір тобі, якщо станеш трудитися над ним не з любові, а для прибутку. І земля тебе зненавидить, якщо ти ореш її, не думаючи про її красу, але лише про свій прибуток із неї. Залізо стане тебе палити, вода втопить, камінь розчавить, якщо ти дивишся на них не з любов’ю, але в усьому бачиш тільки свої дукати й динари.
Працюй без користі, як соловей безкорисливо виспівує свої пісні. І так Господь Бог піде попереду тебе у Своїй праці, а ти — за Ним. Якщо ж пробіжиш повз Бога і поспішиш вперед, залишивши Бога за спиною, твоя праця принесе тобі прокляття, а не благословення.
А на сьомий день відпочивай.
Як відпочивати? Пам’ятай, відпочинок може бути лише поруч із Богом і у Богові. На цьому світі ніде більше істинного відпочинку не знайти, бо це світло вирує, наче якийсь вир. Присвяти сьомий день повністю Богу, й тоді воістину відпочинеш і наберешся нових сил. Увесь сьомий день думай про Бога, говори про Бога, читай про Бога, слухай про Бога і молись Богу. Так ти воістину відпочинеш і наберешся нових сил.
Є притча про працю в недільний день.
Якийсь чоловік не шанував заповідь Божу про святкування недільного дня і продовжив суботні праці й у неділю. Коли все село відпочивало, він до сьомого поту працював у полі зі своїми волами, яким теж не давав відпочити. Проте наступного тижня в середу він знесилів, ослабли і його воли, й коли все село вийшло в поле, він залишився удома, втомлений, похмурий і зневірений.
Тому, браття, не уподібнюйтесь цій людині, щоб не втратити сили, здоров’я і душу. Але шість днів трудіться, як соратники Господа, з любов’ю, насолодою та благоговінням, а сьомий день повністю присвятіть Господу Богу. Я на власному досвіді переконався, що правильне проведення неділі людину надихає, оновлює і робить щасливою».
За матеріалами lib.pravmir.ru

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.