ПІСТ І ЗДОРОВ’Я

Великий піст — сприятливий час для лікування тілесних і душевних недуг. Господь дав нам тіло і сказав: «Зберігайте його в чистоті, як храм Святого Духа». Наше завдання — утримувати його в доброму здоров’ї та, якщо виникають проблеми, — здоров’я відновлювати.

Про культуру харчування, здоровий спосіб життя — наша бесіда з Валентином Вікторовичем Луцьким, співробітником Київського центру доктора медичних наук професора С. М. Бубновського (філії знаходяться по всій Україні).
Валентин Вікторович — фахівець із механотерапії (лікування за допомогою тренажерних пристроїв) і кінезіотерапії (лікування правильним харчуванням і рухом). Він закінчив Київський університет фізичної культури як реабілітолог та інженерне військове училище за спеціальністю «інженерна психологія».
Наш співрозмовник тривалий час займався розробкою тренажерних пристроїв, має великий досвід роботи зі спортсменами, у минулому він віце-президент і тренер з бодібілдингу. Наразі Валентин Вікторович є тренером з нового виду спорту — силового багатоборства (силова витривалість, спритність, швидкість, гнучкість).
Валентин Вікторович — православний християнин, причому не номінальний, а, як сьогодні прийнято говорити, практикуючий. У Церкву він прийшов понад 20 років тому і, незважаючи на фізичні навантаження, що пов’язані з його професією, дотримується встановлених постів, працює над собою в духов­ному плані.
— Валентине Вікторовичу, роз­кажіть про свою роботу, про те, як Ви допомагаєте людям відновлювати здоров’я.
— У нашому центрі навчають культури руху, правильного харчування, здорового способу життя.
В організмі людини налічується більше 700 м’язів. Вони не тільки призначені для перенесення тлінного тіла по землі, але й водночас є транспортною системою з доставки крові, лімфи, поживних речовин у всі ділянки нашого організму. Таким чином, здоров’я багато в чому залежить від способу життя людини. Якщо вона мало рухається — виникають усілякі хвороби, зокрема й застійні запальні процеси. Усе це підтверджує відому істину: «Здоров’я — в русі!».
Коли пацієнт приходить у наш центр, його насамперед обстежує лікар-кіне­зіолог (новий напрям у медицині). Він розробляє комплекс фізичних вправ на тренажерах і програму харчування, яка підходить саме цій людині. Пацієнт починає працювати над своїм тілом і перетворює це на спосіб життя. Таким звичайним природним способом вдається вилікувати навіть найскладніші системні захворювання.
Одним зі складових елементів кінезіо­терапії є оздоровлення холодними процедурами. Вони посилюють мікроциркуляцію в зонах ураження, і обмінні процеси активізуються. Тому тим, кому не до вподоби холодний душ, ми радимо його полюбити.
— З якими проблемами найчастіше звертаються до Вас пацієнти?
— Ми живемо в постійній суєті й гонитві, хаотично харчуємося. Люди ведуть малорухливий спосіб життя, мають досить слабкі м’язи, які не виконують свої функції. Від цього виникає безліч проблем.
Жителі великих міст часто, без особливої необхідності, користуються громадським транспортом. А відомо, що для гарного самопочуття необхідно щодня проходити пішки близько 10 кілометрів.
У трохи кращому становищі, при розумних фізичних навантаженнях, перебувають дачники, але їхні рухи дещо обмежені. Правильно рухатися — це виконувати вправи з повною амплітудою, коли м’язи максимально розтягуються та скорочуються. Цього вдається досягти на наших багатофункціональних тренажерах.
Стосовно харчування можна сказати, що у наш час населення дуже схильне до надмірної ваги. Люди неправильно харчуються, часто витрачають гроші на шкідливу смачну їжу, переїдають, віддаються насолодам, потішають своє тіло. Святе Письмо вчить: зважайте на себе, щоб ваші серця не обтяжувались об’їданням та п’янством і житейськими турботами (Лк. 21: 34).
Однією з причин ожиріння може бути і той фактор, що людина рідко їсть. Такий організм схильний до накопичення запасів на непередбачену ситуацію. Треба харчуватися частіше й багато пити очищеної води, а краще — джерельної (2—2,5 літри на добу). Доведено, що чашка міцної кави виводить із клітин організму 3 склянки води, а чашка чаю — 2 склянки. Це призводить до порушення балансу ритму серця, до збудження нервової системи. Значно корисніше в цьому плані пити трав’яні чаї.
У наш час майже в усіх людей порушений баланс обмінних процесів. «Забруднюють» організм борошняні вироби, крохмалиста їжа, солодощі. Що стосується останніх, то надлишок цукру змушує підшлункову залозу «плакати», а це знижує імунітет, зменшує силу м’язів і призводить до діабету. Зауважу, що фізичні навантаження утилізують зайвий цукор у крові. До того ж солодощі створюють в організмі людини сприятливе середовище для розмноження паразитів, сприяють появі грибкових захворювань.
Очевидно, що люди мало вживають в їжу клітковини, від якої залежить робота товстого кишечника. Треба більше їсти фруктів, овочів, зелені.
У сільській місцевості населення знаходиться ближче до природи, в них баланс добових ритмів більш природний. Вони раніше лягають спати, прокидаються із сонцем. «А хто рано встає, тому Бог дає!» — говорить народна мудрість. Хоча сільські жителі передчасно виснажують свій фізичний резерв надмірною працею.
Людина за своєю природою має бути сильною. Якщо вона вранці прокидається бадьорою та міцною — у неї баланс поживних речовин перебуває в нормі. Якщо відчуває себе розбитою, млявою — їй потрібно переглянути раціон харчування. На всілякі перекоси організм реагує слабкістю м’язів.
У наш центр приходять люди із трагічними долями, болящі, але мало хто з них веде духов­ний спосіб життя. А здебільшого через скорботи люди і приходять до Бога. Адже рідко хто може терпіти тілесні недуги без Божої допомоги.
Своїм пацієнтам я завжди рекомендую дотримуватися постів, оскільки в цей період організм відпочиває від важкої їжі, відновлює сили, очищується. Доведено, що пісна їжа більше сприяє довголіттю, ніж м’ясо-молочна. Піст заспокоює душу, звільняє від озлоб­лення та гордині — дуже шкідливих емоцій, які відбиваються і на фізичному здоров’ї.
До того ж людина, виконуючи приписи Церкви, виконує волю Божу й  завжди знаходиться під покровом Господа і Богородиці. Наш народ у поперед­ні століття найсуворішим чином дотримувався постів і був найбільшим за зростом і силою народом, здоров’ю якого заздрили іноземці.
— Валентине Вікторовичу, як Ви дотримуєтесь посту? Ваші рекомендації читачам газети щодо харчування у цей період.
— Харчування завжди повин­не бути раціональним, постачати в організм достатню кількість білка — будівельного матеріалу. Якщо його бракує, то м’язи стають кволими.
У піст необхідно вживати в їжу достатню кількість рослинних білків: квасолі, сочевиці, гороху, горіхів, насіння. З олій найкориснішими є кедрова, кунжутна, льняна, гарбузова тощо. Велику цінність мають злакові: гречка, пшоно, ячмінь, кукурудза. Потрібно їсти морепродукти: креветки, кальмари, морську капусту, спіруліну.
Корисно додавати до раціону квашену капусту, огірки й помідори, продукцію бджільництва: мед, пергу, квітковий пилок, маточне молочко.
Щодо вегетаріанства та сироїдіння — це спосіб життя окремих людей. Якщо вони почуваються добре і комфортно, то це їхній шлях.
Господь дав людині різноманітну їжу і свободу розумного вибору. Треба навчатися культури правильного харчування. Але сьогодні підібрати необхідний раціон може тільки лікар-кінезіолог.
Важливо не їсти після 18:00, оскільки потім їжа не засвоюється організмом, відбуваються гнильні процеси. Народна мудрість вчить: «Сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу!». У цьому закладено глибокий зміст.
Що стосується спиртних напоїв, то тільки 50 грамів алкоголю (я віддаю перевагу якісному червоному вину каберне) стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, якщо ж доза більша — процеси травлення уповільнюються.
Із благословення духівника я входжу в піст голодуванням (один-два дні, при цьому важливо очистити кишечник, наприклад випити проносне). З власного досвіду знаю, що так легше позбутися смакової залежності. Після цього організм сам відчуває, що йому необхідно.
— Розкажіть, як правильно завершити піст.
— Із посту потрібно виходити грамотно, не на шкоду здоров’ю. Типова картина, коли на святковому столі — ковбаси, сало, копченості, яйця… Розговіння «за повною програмою». Організм при цьому перебуває в шоковому стані.
На скоромну їжу треба переходити поступово, їсти в невеликих кількостях, щоб організм адаптувався. Тоді, наприклад, на Світлій седмиці буде більше бажання і сил ходити на служби у храм.
Перш ніж переходити на тваринні білки, раджу «запустити» ферменти. Для цього в їжі повинні бути продукти з гіркотою: хрін, гірчиця, гіркий перець, часник, цибуля, імбир.
— Мій сусід прийшов до віри, захворівши на важку онкологічну недугу. Він зцілився і став ревно дотримуватися усіх канонів Православної Церкви. У Великий піст чоловік іноді обходився без вареної їжі, не вживав олії, в деякі дні голодував. У результаті потрапив до лікарні з виснаженням. Валентине Вікторовичу, як Ви прокоментуєте цю ситуацію?
— Людина не готова була до такої міри посту, на даний час це не її рівень.
Мета стриманості в їжі — приборкати плоть, щоб вона не обтяжувала пристрастями, не перешкоджала духовному життю. Важливо, насамперед, звернути увагу на добре ставлення до ближніх: вчитися їх любити, не дратуватися.
Один із подвижників благочестя сказав мудрі слова, які завжди потрібно пам’ятати: «Наше тіло — це віслючок, який повинен довезти нас до Царства Небесного. А для цього його потрібно правильно годувати, поїти й за ним доглядати».
Бесіду вела Тамара Зозуленко

 «Прийміть піст, хворі, — це матір здоров’я.
Прийміть піст, здорові, — це збереження вашої тілесної міцності».

Святитель Василій Великий

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.