ПАСХАЛЬНА РАДІСТЬ РОЗГАНЯЄ ТЕМРЯВУ НАШИХ ПРОБЛЕМ І СКОРБОТ

— Ваше Високопреосвященство, що для Вас означає радість Пасхи Христової?
— Радість Пасхи для мене — це, перш за все, переживання того, що Христос Бог переміг смерть, звершивши справу спасіння всіх людей і мене особисто. І це не абстрактна філософська категорія, а реальність, яку щороку, особливо на Великдень, переживаєш із новою силою та глибиною. Смерть утратила свою владу над людиною. Так, ми вмираємо. Але це вже інша смерть. Якщо до Воскресіння Іісуса Христа всі люди — і грішники, і праведники, — сходили у пекло, то Своїм Воскресінням, перемогою над смертю Господь відкриває всім віруючим у Нього шлях на небо, в Царство Небесне. Після Воскресіння Христового смерть для людини стає  позбавленням від ураженого гріховною хворобою тіла й очікуванням обіцяного Богом нашим Іісусом Христом нового тіла, що не хворіє, не страждає і не вмирає.


Радість Пасхи — це і ні з чим не порівнянне всеношне богослужіння. Багатолюдний хресний хід навколо храму, урочистий вигук священика перед зачиненими дверима: «Христос Воскрес!», усі входять у храм, починається особлива великодня служба, на якій немає читань, усе співається, вона проходить як один подих. Потім — море людей і освячення пасок… У ці пасхальні дні Православна Церква видимо, відчутно для всіх переживає торжество Православ’я. Воскресіння Христове — торжество нашої віри. Всі ці радісні враження для мене з ранніх років нерозривно пов’язані зі святом Пасхи.

— Владико, але ж не всі після свого воскресіння увійдуть в Царство Небесне. Що треба робити для того, аби спасительні плоди перемоги Христової над смертю стали і нашим особистим надбанням?
— Для того щоб увійти в Царство Небесне, слід підготувати свою душу. Ніщо нечисте не увійде в Царство Небесне (див.: Одкр. 21: 27). Сенс життя кожної людини — і президента, і вченого, і військового, і робітника — підготувати свою душу до вічності. Що означає підготувати? Це означає очистити її від тих пристрастей, гріхів, пороків, якими вона страждає. У цьому найвища мета кожного з нас, бо яка користь людині, якщо вона володітиме всім світом і всіма багатствами його, а душу свою занапастить (див.: Мф. 16: 26; Лк. 9: 25)? Цим треба жити, про це слід пам’ятати завжди. Наша віра має бути не абстрактною, а живою, дієвою, вона має втілюватися в наших справах, у нашому житті.

 — Як християнину правильно святкувати Воскресіння Христове?
— Пасха Христова — це Свято свят і Торжество з торжеств. Свята Церква благословляє звершувати сугубе святкування Христового Воскресіння протягом 40 днів. Перша седмиця після Великодня — особлива, іменована Світлою, кожен її день освячений незвичайними богослужіннями. Протягом усього цього тижня царські врата у храмах не зачиняються, ніби закликаючи нас: «Прийдіть! Христос Воскрес! Ворота пекла зруйновано, ворота раю відчинено. І більше ніщо не може розлучити нас від любові Божої!».
Християнське святкування Пасхи — насамперед духовне торжество, духовна радість про воскреслого Господа. Ці дні не повинні виливатися для нас у застільне догоджання плоті й нестримний дозвіл собі всього того, від чого ми утримувалися в дні Великого посту. Наше серце має радіти так, як тріпотіло серце апостолів, коли вони дізналися, що їхній Учитель і Месія воскрес, перемігши смерть. Ця подія радикально змінила їхню свідомість і все їхнє життя. Радість про воскреслого Христа і благодать Святого Духа дали апостолам силу, залишивши все старе, нести євангельську вість про Воскресіння Христове всьому світу. Також і нам, християнам, радість про Воскресіння Христове дає надію і силу змінити своє життя. Ось що найголовніше в нашому шануванні Христового Воскресіння.
Господь Іісус Христос говорить нам: «Хто любить Мене, той заповідей Моїх дотримується» (див.: Ін. 14: 21, 23). Тому в ці святі дні ми повинні нести радість Воскресіння Христового всім тим, хто не має цієї радості; тим, хто обділений або страждає в цьому світі. Так, усім ми допомогти не зможемо. Але з тими, хто перебуває сьогодні поруч із нами, кого послав до нас Господь — з тими ми можемо й зобов’язані поділитися радістю Христового Воскресіння. Тоді ми станемо іншими, і навколо нас світ стане кращим.

— Ваше Високопреосвященство, для багатьох наших співгромадян пасхальна радість затьмарюється тими політичними проблемами, з якими стикнулося суспільство останнім часом. Що робити християнину, аби зберегти радість про Воскреслого Господа повною?
— Господь Іісус Христос попереджає нас, що в цьому світі ми часом переживатимемо скорботи, хвороби, страждання. Але водночас Він закликає, щоб ми не зневірювалися, бо Він переміг зло в цьому світі (див.: Ін. 16: 33). Господь хоче, щоб і ми стали співучасниками у Його перемозі. Тому всі наші скорботи — ні що інше, як випробування для нас, і якщо ми гідно їх пройдемо, то будемо з Господом навіки. З особливою силою і розрадою ця істина переживається в день Пасхи Христової. Пасхальна радість своїм неземним світлом розганяє темряву наших особистих, сімейних, громадських та інших проблем і скорбот. І жодні земні біди не можуть затьмарити для віруючого пасхальну радість. Бо скорботи земні й радість духовна — це речі непорівнянні.

— Що б Ви побажали нашим читачам у ці пасхальні дні?
— Хочу побажати всім людям, віруючим і невіруючим, у ці світлі дні пізнати радість прощення, яке дарує нам Воскреслий Христос Бог. А також бажаю всім, щоб кожна людина зрозуміла, що прощення інших — це та сила, яка здатна преобразити нас, преобразити наші сім’ї, суспільство і весь світ. Христос Воскрес!
— Воістину Воскрес!

Бесіду вів протоієрей Владислав Софійчук

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.