ib39381

Навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем (найкращий наш подарунок Господу Іісусу Христу)

(для дітей 10–12 років)

Мета уроку: навчитися бачити в знайомих нам євангельських словах (Мф. 11: 29) глибинний зміст. Вчитися розмірковувати над текстами проповідей наших сучасників, визначати істотне, відкривати нові смисли. Наслідувати приклад святих праотців і отців, знати їхні подвиги й чесноти. Ознайомитися з висловлюваннями про смирення, смиренномудрість і лагідність святих отців Церкви Новозавітної.

Методичне забезпечення: ікони Різдва Христового, ікони Спасителя з розгорнутим Євангелієм, де написані слова «Навчіться від Мене…». Роздаткові картки завдань 2 і 3. Фільм (або фрагмент фільму) про смирення і лагідність.

 Хід уроку

  1. Організаційний момент — 3 хвилини.
  2. Активізація опорних знань — 7–10 хвилин.

Напевно ви вже приготували різдвяні подарунки для своїх рідних: щось виготовили власноруч або вивчили вірш-привітання, розучили колядки або просто порадували близьких своїми успіхами в школі.

— А ось як ви можете привітати Самого Новонародженого, Сина Божого?

(Діти розмірковують на тему «Як і чим можна порадувати Сина Божого?». Після цього вчитель може умовно розділити ці подарунки на матеріальні, душевні (пісні, вірші, успіхи заради ближніх тощо) й духовні (діти стали кращими, ніж були: працювали над собою та своїми поганими звичками, навчилися молитися, про когось безкорисливо потурбувались тощо).)

На дошці також слід відобразити схему «Мій подарунок Сину Божому», де будуть підписані названі дітьми й доповнені вчителем види подарунків (матеріальні, душевні й духовні). Дітям слід вказати на особливу цінність для Бога саме духовних подарунків, хоча за своїм віком дитячі подарунки частіше саме матеріальні та душевні, ніж духовні.

  1. Бесіда із завданнями морального характеру — 35 хвилин.

Сьогодні, напередодні Різдва Христового, в Неділю святих отців, ми особливо ясно переживаємо прихід до нас Сина Божого у плоті. І тим більше радісно, що справдилися сподівання святих отців і праотців.

— Давайте згадаємо, хто вони — «святі отці і праотці»? Чим вони відрізняються від наших з вами батьків і прабатьків (наших предків по роду батька й матері)?

 

ДОВІДКА

Праотці — це всі старозавітні святі, шановані Православною Церквою як виконавці волі Божої у Священній історії до появи Христа. Праотці є предками Іісуса Христа за людськістю і тим самим причетні до історії спасіння. До праотців належать насамперед старозавітні патріархи. Церква шанує десять допотопних патріархів, які, згідно з Біблією, були зразками благочестя і хранителями обітниці ще до дарування Ізраїлю Закону й відрізнялися винятковим довголіттям (Бут. 5: 1–32). Неділю святих праотців відзначають у передостанній недільний день перед Різдвом Христовим; вона припадає на проміжок з 11/24 до 17/30 грудня.

Святі отці — це святі, які були безпосередніми предками Христа. У Неділю святих отців, тобто в неділю перед Різдвом Христовим, коли Церква вдруге вшановує пам’ять праведників Старого Завіту, у всіх храмах читають євангельський уривок про родовід та Різдво Іісуса Христа (Мф. 1: 1–25).

Далі читайте у друкованому вигляді № 24 (370) грудень 2014 с. 13-14

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.