Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій:«ПРЕПОДОБНИЙ ОНУФРІЙ Є ПРИКЛАДОМ ДУХОВНОЇ ДОСКОНАЛОСТІ, ЯКОЇ МОЖЕ ДОСЯГТИ ЛЮДИНА»

Редакція нашої газети звернулася до тезоіменитого владики із проханням розповісти про його небесного покровителя.
Преподобний Онуфрій подвизався у ІV cт. Церква назвала його Великим, адже своїм земним життям преподобний явив один із найвеличніших подвигів, що на нього лише здатна людина.

Святе Передання свідчить, що преподобний Онуфрій — син  персидського царя — у віці трьох років був відданий у монастир. Бог покликав його до чернечого життя у монастирі, а з часом — і до пустельножительства. Господь привів його до старця, який наставив Онуфрія, як потрібно жити. Поселився преподобний у дуже віддаленому місці, а старець відвідував його лише раз на рік. Аби існувати в пустелі, фізично вижити там, необхідні певні знання: відрізняти їстівні, корисні корінці від шкідливих, вміти  знайти воду й захиститися від спеки… У пустелі безліч таких незручностей, які звичайна людина не може витримати. І старець напоумлював преподобного Онуфрія, заразом навчаючи його молитися Богові.

Онуфрій прожив у пустелі 60 років. Одного разу він зустрівся з іншим подвижником — преподобним Пафнутієм, який пішов до пустелі, аби відшукати там святих. І він знайшов преподобного, що увесь був вкритий посивілим волоссям, з бородою до землі. Таким чином Бог оберігав святого від сонця та холоду, адже пустельний клімат — різкий: денна спека змінюється нічним похолоданням.
Преподобний Онуфрій розповів про складні умови життя в пустелі, про страждання від спеки й холоднечі… Але він сказав, що є й такі справи, про які відомо лише Богові. Знаючи твердість намірів пустельника, його любов до Себе, Господь 30 років посилав Ангела, який приносив святому трохи хліба і води. За чернечим звичаєм двічі на тиждень, в суботу та неділю, Ангел Господень причащав преподобного Святих Таїн — Тіла і Крові Христових. І він цим жив.
У наступні 30 років життя в пустелі Господь подарував подвижнику дерево — фінікову пальму з 12-ма гілками. По черзі, раз на місяць вони приносили плоди, які разом із їстівними корінцями і вкушав преподобний. Також Господь відкрив у пустелі джерело чистої води, аби преподобний міг втамувати спрагу.
Мені довелося побувати на місці духовних подвигів преподобного Онуфрія. Там, де колись була дика пустеля, через кілька століть постало місто Каїр. У тамтешньому жіночому монастирі досі є джерело води, що з нього пив святий. Хоча фінікова пальма засохла, а печера, де подвизався преподобний, не збереглася. Втім, чернече життя в обителі триває. До речі, при монастирі діє дитячий притулок.
Преподобний Онуфрій є прикладом того, якого ступеня духовної досконалості, Божою милістю, може досягти людина, якщо усіма силами, усією душею, усім серцем возлюбить Господа. Бог таку людину навіть у пустелі і прогодує, і водою напоїть, і втішить. До нас дійшли слова преподобного про подвижників, які після багатьох років пустельницького життя жадали зустріти людину й просили про це Бога (адже прагнення спілкування — природне, ми створені для того, щоби спілкуватися один з одним). І Господь посилав таким пустельникам ангелів, які іноді підносили їх до неба, звідки вони бачили людей і таким чином втішалися. Преподобний Онуфрій розповідав це не про себе, а про інших пустельників, про своїх братів по вірі…
Я, грішний, отримав ім’я святого Онуфрія при постригу в ченці. Як би я не хотів, але мені важко наслідувати приклад преподобного Онуфрія… Він жив у пустелі, а я живу в миру. Він проводив життя в постійній молитві, а мені доводиться чимало уваги приділяти спілкуванню з людьми. Однак я прагну у своїй душі створити пустелю, в якій би мій розум міг перебувати з Богом. Майже щодня звертаюся до свого небесного покровителя за молитовною підтримкою, і святий мені допомагає… Згадаєш про життя преподобного Онуфрія, про випробування, труднощі, що їх він зазнав у пустелі, — і особисті скорботи видаються дрібними, нічого не вартими.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.