КРИЛАТІ ВИСЛОВИ БІБЛІЇ

На перший погляд здається, що ці слова допускають рятівну брехню на користь того, кого обманюють, але це не так. Ні у Святому Письмі, ні у святоотцівських творіннях не йдеться про те, що брехня може бути рятівною. Адже брехня — гріх. 


Продовжуючи розмову про крилаті вислови Біблії, поговоримо про такі з них.
НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ
Цей вислів прийшов до нас із біблійної книги Второзаконня, останньої з П’ятикнижжя Моїсейового: «Він смиряв тебе, морив тебе голодом і годував тебе манною, якої не знав ти і не знали батьки твої, щоб показати тобі, що не єдиним хлібом живе людина, але всяким [словом], яке походить з вуст Господа, живе людина» (Втор. 8: 3).
У Новому Завіті ми знову чуємо ці слова з вуст Спасителя. Після Хрещення, перед початком спасительного подвигу, Господь був ведений Святим Духом у пустелю для постування і перемоги над дияволом. Євангеліст Матфей пише: «І, постившись сорок днів і сорок ночей, наостанку зголоднів. І приступив до Нього спокусник і сказав: якщо Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами. Він же сказав йому у відповідь: написано: не хлібом єдиним житиме людина, а всяким словом, що виходить з уст Божих» (Мф. 4: 2–4).
Чому ж Господь виснажував Себе постом, чому не перетворив каміння на хліби Своєю Божественною силою, коли спокушав Його диявол, який мріє стати рівним Богові без Бога? Відповідь може бути лише одна — заради спасіння нашого. Так, Господь Своєю відмовою від хліба насущного показав нам, що не тільки задоволення наших тілесних потреб підтримує наше життя. Це, перш за все, залежить від благодаті Божої, покаяння, виконання Його заповідей. І в цьому сенс нашого буття, спасіння та безсмертя. А слова «не хлібом єдиним» є Боже нагадування нам про те, що ми не лише земні й тілесні, але й небесні.
МАННА НЕБЕСНА
Наступний вираз, часто вживаний нами у повсякденному житті, — «манна небесна». Під цими словами ми розуміємо несподіваний небесний дар або матеріальний достаток, що «звалився» на нас. У Святому Письмі слова «манна небесна» вживаються у зв’язку з конкретними історичними обставинами — з мандруванням ізраїльтян пустелею, на шляху до землі обітованої. Про манну йдеться у книзі Чисел: «Манна ж була подібна коріандровому насінню, на вигляд, як бдолах; народ ходив і збирав її, і молов у жорнах або товк у ступі, і варив у казані, і робив із неї коржі; смак же її подібний був до смаку коржів з єлеєм. І коли роса сходила на стан уночі, тоді сходила на нього і манна» (Числ. 11: 7–9). Дарування стражденному від голоду народу манни небесної було видимим знаком милосердя Божого. Слово «манна» походить від єврейського слова «мангу» — небесний хліб. Послання манни небесної має також і пророче значення. В Євангелії від Іоанна Спаситель говорить про Себе:
«Хто вірує в Мене, має життя вічне. Я є хліб життя. Батьки ваші їли манну в пустині й померли; хліб, який сходить з небес, є такий, що, хто його їсть, той не помре» (Ін. 6: 47–50). Деякі святі отці вважають, що явлення манни небесної як хліба було прообразом Євхаристії, яка, так само як і манна, є даром Божественної любові та співчуття до нас, немічних і грішних.
БРЕХНЯ ДЛЯ СПАСІННЯ
На перший погляд здається, що ці слова допускають рятівну брехню на користь того, кого обманюють, але це не так. Ні у Святому Письмі, ні у святоотцівських творіннях не йдеться про те, що брехня може бути рятівною. Адже брехня — гріх. Коли ми брешемо, тоді чинимо диявольську справу. Господь, дорікаючи іудеям за невіру в Нього, каже: «Ваш отець є диявол, і ви хочете виконувати похоті отця вашого… Коли він говорить неправду, від себе говорить, бо він лжець і отець неправди» (Ін. 8: 44).
Вислів «брехня для спасіння» з’явився через неправильне прочитання 17-го вірша 32-го псалма (церковнослов’янською): «Ложь конь во спасение, во множестве же силы своея не спасется». В українському перекладі: «Ненадійний кінь для спасіння, не спасе він великою силою своєю». У 32-му псалмі йдеться, що ні потужна армія, ні могутній цар, ні сильний кінь не можуть бути джерелами вічного спасіння. Таким всемогутнім Спасителем може бути тільки Господь Іісус Христос. Залишається тільки шкодувати про те, що невірно зрозумілий церковнослов’янський текст став фальшивою соломинкою для духовно незміцнілих людей.
Віктор Науменко

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.