ЧОМУ БОГ НЕ ЧУЄ МОЛИТВИ

«Багато років тому мій чоловік поїхав на заробітки за кордон, час від часу надсилав листи і гроші. Наш син дуже тяжко переносив розлуку з батьком. Наші батьки були віруючими людьми, й бабуся навчила онука молитися. Хлопчик постійно молився про повернення тата, плакав біля ікон, вірячи, що Господь справді поверне батька додому.
Але трапилася біда —  наш тато зовсім пропав, ніхто навіть не знає, чи живий він. Після цього сина наче підмінили, він став, якщо можна так сказати, ображатися на Бога, заявив, що не вірить у Нього, що Він несправедливо вчинив…

Зараз син виріс, дитячий біль ущух, він навіть іноді заходить до церкви, але я не можу йому відповісти, що саме сталося і чому. Порадьте, як правильно пояснити дану ситуацію синові».

Олена К., м. Київ
Відповідає протоієрей Віталій Ейсмонт:
Шановна Олено! Спаситель наставляв: просіть, і дасться вам (Мф. 7: 7), але при цьому уточнював: чого б ви не попросили в Отця в ім’я Моє, дасть вам (Ін. 16: 23). Виходить, Боголюдина виконує лише те, що просять в Його Божественне ім’я, а не будь-яке бажання людини. Інакше Господу (Господарю) довелося б стати безвідмовним слугою і рабом, а нам, «рабам Божим», навпаки,  —  Його господарями.
Колись схоласти задавалися питанням: «Чи може Бог створити камінь, який би Сам не міг підняти?». Відповіді, здавалося, на нього не було. Але відповідь виявилася дуже проста. Це серце людини. Господь не може змусити серце гордія зробитися смиренним, а лиходія  —  праведним. Він дає людині в дар свободу волі й ніколи не забирає цього дару. Він нагадує про нашу гріховність і про шляхи правди, але не штовхає на шлях правди. Учня, який зрадив Його, Він запитав: друже, для чого ти при­йшов?.. чи поцілунком видаєш Сина Чоловічеського? (Мф. 26: 50; Лк. 22: 48), однак це не змінило злих намірів Іуди. Чи варто дорікати цим Іісусу? Ні, звичайно.
Подібне могло статися і з Вашим чоловіком. Син молив Бога про повернення тата, але той так і не повернувся. Отже, він, якщо до того часу був живий, зробив інший вибір.
Проте на момент молитовного звернення Вашого сина, його тата серед живих могло просто й не бути. Тому, люблячи зниклого чоловіка і батька, не припиняйте про нього молитися. Адже у Бога всі живі (Лк. 20: 38).

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.